[O2] Moja Octavia została dziś scholowana do ASO , 28tyś prz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gomik
    Classic
    • 2011
    • 17

Dzieki Piramida, chyba tak zrobię.

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

gomik, jakaś pierdoła będzie
      a jakieś kontrolki, albo coś?

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Też podejrzewam, że to jakaś pierdoła, szczególnie, że nie ma żadnych błędów...

Szkoda tylko, że to to samo ASO, bo jak coś spie.....li to się nie przyznają tylko będą kombinować, ale teraz to już "po ptokach". Musisz wyluzować, bo ty się zamartwiasz jakie to "duże" uszkodzenie skoro jeszcze nie doszli co i jak, a oni pewnie nawet nie zajrzeli pod kanapę, żeby odkręcić dekielek od pompy. Zapewne odstawili auto na bok dla chłopaków z jutrzejszej rannej zmiany i dopiero oni może tam zajrzą.
        Możesz rano zadzwonić i zapytać czy coś wiadomo a najlepiej to powiedz, że podjedziesz, żeby samemu zobaczyć jak idzie to nie będą mogli ściemniać, że robią jak auto stoi gdzieś z boku... ASO ma swój rytm pracy i niestety różni się on znacznie od ogólnie pojmowanych pojęć "pilnie", " od ręki", "na już" itp, oni na wszystko mają czas...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
          oni na wszystko mają czas...
          i na wszystko mają wyjeb..e

gomik
          zapytaj chłopaków na forum o dobry serwis poza ASO i tam wstaw auto, a dzisiaj dobre piwko sobie wypij i wyluzuj, bo szkoda zdrowia na takie pierdoły

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• bari76
            Drive
            • 2011
            • 49

nie wiem z kad te zale to auto nie wytrzymalo meczenia i sie zbuntowalo taki silnik potrzebuje jazdy i od czasu do czasu ostrej przegonki jesli zrobiles nim 28tys za dwa lata to twoj zakup mina sie z celem trzeba bylo benzyne z gazikiem kupic a nie td i dluzej by wytrzymal taki silnik potzrebuje minimum 40000tys rocznie ponizej tego to on sie nawet dobrze nie rozgrzeje ja od wiosny zrobilem juz prawie 20000tys ale na autostradzie to i czasem ile fabryka dala nie caly czas ale jednak.i jak puzniej ruwniutko na wolnych obrotach pracuje kieliszek z wiankiem mozna postawic.i na razie odpukac w niemalowane i jak wyzej jedz z samego rana zobacz czy robia auto czy dobre wrazenie bo najczesciej to drugie a jedyne co zajebiscie umia to cyferke na fakturze napisac za przepracowane godziny.
            bari

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

bari76-później

Komentarz

• krystianmx
                Classic
                • 2010
                • 38

Zamieszczone przez abstinent

jeśli chodzi o rezerwę, to mój rekord to 10km wg do przejechania
                ale takiego stresa miałem że nie powiem
                nigdy więcej takich przeżyć :!:
                Nie potrzebnie , na wskazaniu 0 można przejechać spokojnym tempem ok 20 - 30 KM.
                Producenci dają zapas, żeby było jak najmniej nieprzyjemnych sytuacji.

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

gomik,
                  a nie jeździsz przypadkiem po sporych nie równościach ? być może przetarła się tobie wiązka która w BXE jest nieszczęśliwie poprowadzona, chociaż przy tak mały przebiegu to było by dziwne, sprawa nr2 to też ktoś opisywał, że mu auto po zgaszeniu nie odpaliło, kręciło ale nie odpalało i okazało się, że to jakiś przekaźnik zdechł (czy jakoś tak, dokładnie nie pamiętam) po wymianie auto jak nowe.
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krystianmx

Nie potrzebnie , na wskazaniu 0 można przejechać spokojnym tempem ok 20 - 30 KM.
                    jakim wskazaniu?
                    wskazówka dawno była na samym dole, 10km pokazało mi na kompie ile mogę przejechać
                    i to się zgadzało :!:

[ Dodano: Wto 25 Paź, 11 15:01 ]
                    loru, ale tu mu samo na światłach zgasło

Komentarz

• krystianmx
                      Classic
                      • 2010
                      • 38

jakim wskazaniu?
                      wskazówka dawno była na samym dole, 10km pokazało mi na kompie ile mogę przejechać
                      Oczywiście źle się wyraziłem chodziło mi o to, że jeśli komputer pokazuje 0 KM do przejechania to można i tak przejechać jeszcze parę KM. A te 20 - 30 KM sprawdził z przymusu mój kolega w O2 2.0 + DSG, który podczas trasy przegapił CPN. Wiadomo, że w korkach będzie to powiedzmy 15 KM, wszystko zależy od stylu jazdy, na pewno nie jest tak, że jak 0 na komputerze to silnik zgaśnie.

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

Zapas producenta to jedno a drugie to zmiana stylu jazdy.
                        Komputer wylicza zasięg na bazie średniego spalania ?z trasy, z baku?, które może być zdecydowanie wyższe niż spalanie jakie osiągamy pokonując ostatnie kilometry.

gomik
                        Widzę tutaj dużą zbieżność przyczynowo-skutkową:
                        Byłeś wcześniej w serwisie, coś wymienili, ale chyba spieprzyli i teraz stoi.

PS Dla Ciebie auto mające 2 lata 3 miesiące i przebieg 28tys to nówka, ale może być w gorszym stanie niż takie same tylko z przebiegiem powyżej 100tys km.
                        Robisz 12,5tys km rocznie tzn. jeszcze mniej niż ja a tzn. że albo do pracy masz blisko ~5km i jeździsz na niedogrzanym silniku albo że autko przez większość czasu stoi na parkingu.
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jakim wskazaniu?
                          Oczywiście źle się wyraziłem chodziło mi o to, że jeśli komputer pokazuje 0 KM do przejechania to można i tak przejechać jeszcze parę KM. A te 20 - 30 KM sprawdził z przymusu mój kolega w O2 2.0 + DSG, który podczas trasy przegapił CPN. Wiadomo, że w korkach będzie to powiedzmy 15 KM, wszystko zależy od stylu jazdy, na pewno nie jest tak, że jak 0 na komputerze to silnik zgaśnie.
                          ja w to nie wieżę może 5km góra, ale nie 20-30 czy nawet 10km
                          Poza tym jak średnia była wysoka, nagle zaczął jechać bardzo powoli i stąd się to mogło wsiąść że komp trochę oszukiwał
                          Ja natomiast miałem średnią 5,5 więc nie za bardzo mógł się ten dystans nagle wydłużyć

[ Dodano: Wto 25 Paź, 11 19:45 ]
                          a jak tam sprawa się toczy w ASO :?:

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Zamieszczone przez bari76
                            nie wiem z kad te zale to auto nie wytrzymalo meczenia i sie zbuntowalo taki silnik potrzebuje jazdy i od czasu do czasu ostrej przegonki jesli zrobiles nim 28tys za dwa lata to twoj zakup mina sie z celem trzeba bylo benzyne z gazikiem kupic a nie td i dluzej by wytrzymal taki silnik potzrebuje minimum 40000tys rocznie ponizej tego to on sie nawet dobrze nie rozgrzeje ja od wiosny zrobilem juz prawie 20000tys ale na autostradzie to i czasem ile fabryka dala nie caly czas ale jednak.i jak puzniej ruwniutko na wolnych obrotach pracuje kieliszek z wiankiem mozna postawic.i na razie odpukac w niemalowane i jak wyzej jedz z samego rana zobacz czy robia auto czy dobre wrazenie bo najczesciej to drugie a jedyne co zajebiscie umia to cyferke na fakturze napisac za przepracowane godziny.
                            Ja robie 15-25kkm/rok i nic tym silnikom nie dolega.

Kolega Tymon 1.4TSI od kwietnia zrobil 60kkm - to co pewnie za duzo jak na taki silnik
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• loru
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4286
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

loru, ale tu mu samo na światłach zgasło
                              wiem ale czy to znaczy, że wiązka nie mogła właśnie się przetrzeć ? to i tak wróżenie z fusów
                              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

Zamieszczone przez Maicroft
                                Ja robie 15-25kkm/rok i nic tym silnikom nie dolega.
                                Kolega Tymon 1.4TSI od kwietnia zrobil 60kkm - to co pewnie za duzo jak na taki silnik
                                akurat duże przebiegi roczne nie przeszkadzają (przynajmniej do czasu), ale nowoczesny diesel (nie 1.9TDI) z dpf'em i z turbo ze zmienną geometrią łopatek, przy jeździe codziennej 5km rano i 5km z powrotem, bez okazjonalnego "depnięcia", szybko się "zmęczy".

Miałem kiedyś maluszka, którego nie użytkowałem ze względu na studia w innym mieście. 2 lata stania bez jazdy i poszedł na złom.

PS Co do tematu to chętnie bym poznał przyczyną awarii... ciekawe czy to wina ASO?

Komentarz

• gomik
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 17

Panowie! zgodnie z przewidywaniami w ASO nie przyznali się że mogli coś sknocić podczas wcześniejszej wymiany czujnika poziomu paliwa. Od tej wymiany zrobiłem zaledwie 30-40km i kapa była.Stwierdzili że stanąłem na drodze bo przepalił się bezpiecznik od pompy paliwa. Powiedziałem im że im nie wierze, ale i tak pary z pyska nie puścili (bezpiecznik musiał być dobry gdyż jak próbowałem odpalać auto, to po przekręceniu kluczyka było słychać taki charakterystyczny dzwięk pompki zza tylnej kanapy) Dziś odebrałem autko i narazie śmiga. Ogólnie powiedzieli że wymienili bezpiecznik, wszystko sprawdzili i niby ok. A ja powiedziałem że bezpieczniki się tak bez przyczyny nie palą. A najbardziej podejrzane jest to że mnie nic nie skasowali za tą naprawę (holowanie miałem gratis na podstawie książeczki gwarancji mobilności)
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

stara prawda(nie mylić z g...prawda) powszechnie znana mówi,że to auto się nie pie....li, które dużo jezdzi.

Komentarz

• gomik
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 17

Panowie! zgodnie z przewidywaniami w ASO nie przyznali się że mogli coś sknocić podczas wcześniejszej wymiany czujnika poziomu paliwa. Od tej wymiany zrobiłem zaledwie 30-40km i kapa była.Stwierdzili że stanąłem na drodze bo przepalił się bezpiecznik od pompy paliwa. Powiedziałem im że im nie wierze, ale i tak pary z pyska nie puścili (bezpiecznik musiał być dobry gdyż jak próbowałem odpalać auto, to po przekręceniu kluczyka było słychać taki charakterystyczny dzwięk pompki zza tylnej kanapy) Dziś odebrałem autko i narazie śmiga. Ogólnie powiedzieli że wymienili bezpiecznik, wszystko sprawdzili i niby ok. A ja powiedziałem że bezpieczniki się tak bez przyczyny nie palą. A najbardziej podejrzane jest to że mnie nic nie skasowali za tą naprawę (holowanie miałem gratis na podstawie książeczki gwarancji mobilności)
                                      Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 25 Paź, 11 22:45 ]
                                      Jeszcze odpowiem na pytania kolegów:

1. Rzeczywiście zanim pojawiły się problemy z czujnikiem poziomu paliwa, to sporo jeździłem po bardzo nierównych i dziurawych drogach. W pewnym momencie Rybnik był tam rozkopany z powodu remontu że wszyscy jeździli dziwnymi objazdami z dziurami wielkości kraterów i były to dzirska porównywalne z tymi na Ukrainie (wiem bo byłem tak wielokrotnie, oczywiście autem firmowym:-))

2. Na codzień robię krótkie trasy (do pracy 7km w 1 stronę), jeżdzę też po śląsku 2 do3 razy w miesiącu. Dalsze wypady w weekendy oraz wyjazdy na wakacje nad morze.

Wybrałem 1,9 tdi świadomie , bo lubię jeździć dieslami (w firmie peugeoty HDI) , a poza tym to po mieście i tak spalanie lepiej wychodzi niż na benzynie (u mnie około 7 - 7,5l/100km na całym baku)

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

gomik, fajnie ze z autem wszystko ok, nastepnym razem omijaj ASO szerokim łukiem
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Zamieszczone przez gomik
                                          ...A najbardziej podejrzane jest to że mnie nic nie skasowali za tą naprawę (holowanie miałem gratis na podstawie książeczki gwarancji mobilności)
                                          ASO nic nie kasujące --> no to jest faktycznie podejrzane
                                          dobrze że wszystko się ułożyło.

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mi się zdaje że dali dupy i tyle
                                            pytanie czy wszystko dalej będzie ok

Komentarz

Pracuję...